Akut hepatit A , halsizlik bulantı ve kusma olduğu dönemde istirahat, anti emektik ilaçlar, diyet olarak protein ve yağdan fakir, karbohidrattan zengin gıdalar tüketilmelidir. HEPATİT A ’DAN NASIL KORUNULUR ? Temizliğinden emin olunmayan musluk suyunu içmeyin ve bu sudan oluşan buzu kullanmayın. Aynı tehlike bu su ile diş fırçalarken de söz konusu olabilir. Soyulmamış meyvelerin, salataların, haşlanmamış sebzelerin yıkanmadan yenmemesi ve çiğ deniz mahsüllerinden (istiridye, midye vs.) sakınılması gerekir. Sokaklarda temizlik kurallarına dikkat edilmeden hazırlanmış yiyecek ve içeceklerin yenilmemesi gerekir. Tüm bu önlemlere rağmenHepatit Ariski altında olabilirsiniz.Hepatit A‘dan korunmanın en güvenli yolu aşılanmaktır.
KİMLER AŞILANMALIDIR ? Çocuk yuvaları, kreşler ve okullarda bulunan çocuklar ve buralarda görevli personel. Yüksek endemik yerlere seyahat edenler. Sağlık çalışanları, laboratuvar personeli. Askeri personel. Hapishanede bulunanlar ve görevliler. YakınlarıHepatit Ahastalığı geçirenler. Aşcılar ve gıda sektöründe çalışanlar. Homoseksüeller İlaç ve uyuşturucu bağımlıları Diğer nedenlere bağlı kronik hepatit hastaları (üzerlerine binen hepatit A fulminan seyire yol açabilir)
HEPATİT A AŞISI NEDİR ? Hepatit Ahastalığından korunmak için aşılanmak en etkili ve güvenilir yoldur.Hepatit Aaşısı kimyasal yöntemlerle etkisiz hale getirilmiş virüsten yapılmıştırHepatit AaşısıHepatit Avirüsü parçacıklarından oluşmuştur ve kendisi hastalığa yol açmaz güvenilirdir. Aşı yapıldıktan 15-30 gün sonra etkili olur. 15-25 yıl boyunca koruyucu etki bırakır.
HEPATİT A AŞISI NASIL UYGULANIR ? Hepatit Aaşısı iki doz halinde yapılır; 15 yaşına kadar 0 ve 6. Aylarda, 15 yaşından büyüklerde 0-6 veya 12. ayda yapılır. 12 aylık bebeklerden üstü yaşlara aşı yapılır.
Hastalıklı bir kişi ile temas olduğunda aşıdan ziyade STANDART IMMUNOGLOBULINenjeksiyonu (0.1 ml/kg vücut ağırlığı veya 5.0 ml kasiçine) ile korunulur. Temasdan iki hafta sonraya kadar etkilidir. Temas yaşayanlarda aşıya gerek yoktur.
Bulaşmayı önlemek için hijyen koşullarını düzeltici önlemlere derhal uyulması önerilir. Hijyen önerilerine sıkı bir şekilde uyulması ve aktif aşılama en iyi profilaksidir.
Bu yazıyı yazan Doktora ulaşım bilgileri:
 |
Prof. Dr. Yusuf AKCAN
Gastroenteroloji Uzm.
Ozel Istanbul Onkoloji Hastanesi
Tel. : 0 530 286 29 80
Tel. : 0 532 652 52 06
Cevizli Mah. Toros Cad. No : 86 PK:34846 Maltepe / Istanbul
( Gulsuyu Metro duragi karsisi)
|
İlgili Kelimeler Listesi:  akut hepatit A, HAV, HAV IgM
Not:  Aşağıdaki mavi linklerden ilgili kelimeler için tek tıkla site içi arama yapabilirsiniz..
|