Klaritromisin süte düşük su düzeylerde geçtiği için ve bebeklere direk verilebildiği için emziren annelerde de kabul edilebilir. Süte geçen düşük miktardaki klaritromisinin bebeklerde önemli yan etki yapması beklenmez. Ancak gastro intestinal floranın bozulması ve buna bağlı olarak ishal gelişmesi, ağızda mantar oluşması gibi durumlar için bebek yakın takip edilmelidir. Desteklenmemiş olmakla beraber bebeklerde hipertrofik pilor stenozu riskini artırdığıyla ilgili bilgiler söz konusudur.
Emziren 12 anne de yapılan bir çalışmada 250 mg, günde iki kez verilen klaritromisin ile yapılan çalışmada annenin kilosuyla düzeltilmiş dozun ancak %2 nin ikisinin süte ve sadece süt ile beslenen bir bebeğe geçtiği gösterilmiştir .
Epidemiyolojik çalışmalarda doğumdan sonraki doksan gün içerisinde makrolit alan annelerin bebeklerinde hipertrofik pilor stenozunun 2.3 ila üç kat daha yüksek sıklıkta görüldüğü bildirilmiştir. Kız bebeklerde risk 10 iken erkeklerde 2 dir ancak bu çalışmada vakaların çoğu eritromisin almıştır ancak %2 si klaritromisin almıştır. Başka bir çalışmada amoksisilin ile makrolidler emziren annelerde karşılaştırıldığında amoksisiline benzer yan etkiler görülmüştür bunlar döküntü ishal, iştahsızlık ve uykuya meyil şeklinde olmuştur. Bu ikinci çalışmada pilor stenozu ile ilgili bir bildirim yoktur .
Bu yazıyı yazan Doktora ulaşım bilgileri:
 |
Prof. Dr. Yusuf AKCAN
Gastroenteroloji Uzm.
Ozel Istanbul Onkoloji Hastanesi
Tel. : 0 530 286 29 80
Tel. : 0 532 652 52 06
Cevizli Mah. Toros Cad. No : 86 PK:34846 Maltepe / Istanbul
( Gulsuyu Metro duragi karsisi)
|
İlgili Kelimeler Listesi:  Klaritromisin, emzirme döneminde ilaçlar, emziren annede ilaç, emziren annede klaritromisin, süte geçermi, süte geçmesi
Not:  Aşağıdaki mavi linklerden ilgili kelimeler için tek tıkla site içi arama yapabilirsiniz..
|