ANA SAYFA | FAVORİLERİME EKLE | İLETİŞİM YENİ DOKTOR KAYIT  |  HASTANE KAYIT  MEDİKAL FİRMA KAYIT
 
Şifremi Unuttum    Yeni Üye Kayıt
 
Doktorlar | İsme Hasta Soruları | Cevaplı Havuz Soruları | Hastalıklar A-Z | Hazır Soru Cevaplar | Laboratuar Testleri | Tedaviler | Teşhis Koy | Reklam Ver
Sağlık Videoları  | İlaç Rehberi | Tıp Sözlüğü | Hastaneler | Medikal Firmalar
 
 
 
 
MEDİKAL FORMÜLLER
Hamile kalma zamanı, doğum zamanı Hesaplama
Koroner Kalp Hastalığı Risk Hesaplaması
Child-Pugh Skorlaması
Vücut kitle indeksi, Vücut yüzey alanı
 
DUYURULAR
 Sayın üyeler aldığınız cevaba ek soru sormak istediğinizde ne yapmalısınız...
 
 
 
 
 
 

A B C D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V X W Y Z

Tüm Bölümler » Gastroenteroloji »

24 saat ozofagus pH monitorizasyonu pH metre testi

Ve   Veya  Aynen   
 

    Editör : Prof.Dr. Yusuf AKCAN

Güncellenme :  1.9.2019
 

Bu Doktor Soru Kabul Etmektedir.

Online Randevu Al

    Giriş    | Tümüne Gözat
 

Giriş

24 saat özofagus pH monitörizasyonu – ölçümü , pH metre testi

24 saat özofagus ph monitörizasyonu ne demektir?

Mide içerisindeki asit veya alkali sıvının yemek borusuna ve daha yukarılara kaçışını tespit iletmek için yapılan testtir.

 

24 saat özofagus ph monitörizasyonu ne zaman istenir?

Gastro-özofajiyal reflü hastalığını göstermek için ve reflü hastalığında verilen tedavinin etkinliğini görmek için istenir.

 Aynı şekilde midede var olan yüksek asit nedeniyle oluşan peptik ülser gibi hastalıklarda verilen ilaçların etkinliğini görmek içinde ph analizi yapılabilir. Ancak burada sensörü mide içerisine yerleştirmek önemlidir.



 

24 saat özofagus ph monitörizasyonu nasıl yapılır?

Ucunda bir yada iki adet sıvıların ph derecesini gösteren sensör bulunan ince bir kateter boğaz ve burun delikleri spray anestezikle uyuşturulduktan sonra bir burun deliğinden geçirilir. Genize gelen kateter, hastanın yutmasının da yardımıyla yemek borusunu ve daha sonra yemek borusu alt ucunu geçerek mideye yerleştirilir. 

ph metre takılı hasta resmi

Midedeki sensör, mide ph ını ölçerken, yemek borusu içinde kalan sensörü ise, reflü olan sıvının pH ını ölçer. 

Bu ölçümleri kateterin vücut dışında kalan kısmında yeralan küçük bir elektronik cihaz 24 saat boyunca kaydeder. Kateterin ve cihazın ayarları tamamlandığında hasta evine gönderilir. Normal gündelik hayatına devam etmesi istenir. 

Cihaz üzerindeki barındırdığı butonlar sayesinde hasta yemek yediği zamanı, ağza acı su gelme, substernal yanma ve göğüs ağrısı gibi yakınmaları olduğu zamanları cihaz üzerindeki düğmelere basak kayda eklemiş olur. Cihaz otomatik olarak hastanın sırt üstü uzandığı zamanları kendisi kaydeder. Yirmidört saatin sonunda kateter çıkarılır cihazla yapılan kayıtlar biri bilgisayar aracılığıyla grafik haline getirilir ve yorumlanır.

Aşağıda ciddi asit reflüsü olan bir hastanın ph metre kaydı görülüyor. Bu hastada şikayetleri ile de uyumlu olduğundan reflü cerahisi önerildi. DeMeester skorunun yüksek olması asit reflüsünün ciddiyetini gösterir.

ph metre asit reflüsü


Aşağıda 24 saat botunca mide içerisine ince barsaklardan safra reflüsü olduğu görülüyor. Safra sıvısı alkali olduğu için mide ph değeri devamlı yüksek görünüyor.  Bu hastalardada mide ağrıları bulantı şikayetleri olabilmektedir. ancak bunlarda proton pompa inhibitörleri fayda yerine zarar verebilmektedir. Dolayısıyla lansor panto nezium vb ilaçlarla fayda görmedim bana dokundu diyen hasatalarda safra reflüsü daha çok akla gelmedir.

alkali safra reflüsü ph metre

Son zamanlarda kateter bağlantısı olmadan özofagus duvarına tutturulan kapsül şeklinde sensörlerde çıkmıştır. Bu sensörler yemek borusuna yerleştirilirken üzerlerinde var olan kateter sayesinde bluetooth ile kayıtları cihaza ilerletilirler, yemek borusuna tutturulduktan sonra, kateter çıkartılır. Kapsülün üzerinde bir adet sensör bir adet pil ve bir adet transmitör bulundurur. Yaptığı pH ölçümlerini transmitör sayesinde hastanın beline takılmış olanın cihaza kablosuz olarak iletir. Bu cihazla yapılan ölçümler genellikle 48 saat sürdürülür.. Hasta iki gün boyunca normal aktivitelerine devam eder. Avantajı, daha konforlu olması ve görünen bir kateterin olmamasıdır. Dezavantajı ise, midede veya farinksde kullanılamamasıdır.

Her insanda bir miktar yemek borusuna reflü olmaktadır ancak bu nadiren yemek borusunda bir iltihaba veya tahrişe yol açar. Reflü miktarı belli bir sınırı aştığında ise reflü hastalığı gelişir. Yemek borusuna asit veya alkali sıvı kaçışını göstermenin en kesin yolu 24 saat  özofajiyal ph monitörizasyonudur. İmkanların yeterli olmadığı durumlarda proton pompa inhibitörleri ile yapılacak olan bir tedavi denemesi sıklıkla pH metre çalışmasının alternatifi olarak kullanılabilir. Ancak bu durumda alkali sıvı kaçışına bağlı olan hasarlar anlaşılamayacaktır.

PH metre ölçümlerinin daha da önem kazandığı durumlar ise şunlardır. Eğer hasta reflü için tedavi gördüğü halde yakınmaları geçmiyor ise, pH metre ölçümü yapılmalıdır. Zira, yakınmaların devam etmesi, tedavinin yetersiz olmasına bağlı olabileceği gibi tamamen reflü den alakasız diğer sebeplere bağlı da olabilir. Bunu anlamanın tek yolu 24 saat özofagus pH monitörizasyonu yapmaktır.

Değerlendirme sırasında göz önüne alınması gereken noktalar nelerdir?

PH metrede bulunan sonuçların reflü hastalığı ile uyumlu olduğunu söylemek için, ölçüm esnasında görülen pH düşmeleriyle yakınmalarının eş zamanlı olmasına dikkat ediniz.

Yakınma sıkılığı az olan kişilerde yirmi dört saatlik ölçüm yerine bazen kırk sekiz saatlik ölçüm yapılması daha uygun olabilir.

Proton pompa inhibitörleri ile yapılan tedavilerde %20 oranında plasebo etkisi nedeniyle ek kişilerde rahatlama görülebilir bu durumda reflü hastalığı olduğunu kesin olarak söylemek doğru olmaz.

İşleme hazırlıkta dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

İşlem öncesi 8 saat aç olmalısınız.

Üzerinize giydiğiniz kıyafetler dar olmamalı mümkünse önden düğmelerle açılıp kapanmalıdır. Geniş V yakalarda uygun olabilir.

Kateter yemek borusuna ve mideye yerleştirildikten sonra, yüzünüzün yan tarafına bir bantla yapıştırılacaktır.

24 saatlik takip boyunca, yakınmalarınızı yazmak üzere bir kağıt verilecektir. Öksürük, substernal yanma, göğüs sarısı, boğazda gıcık hissi, ses kısıklığı ve diğer yakınmalarınızı bu kağıda not etmelisiniz. Ayrıca kayıt cihazının üzerinde hastanın üzerine tıklayarak bazı yakınmaları kolayca not etme şansı da vardır.

Doktorunuz aksi bir  durum belirtmedikçe;

 

  • 48 saati öncesinde h2  reseptör bloker ilaçlar almayınız (famotidine, ranitidin, nizatidine, simetidin gibi)
  •  7 gün öncesinde PPİ  grubu ilaçlar almayınız (lansaprazol,pantaprazol vb)
  •  bir gün öncesinde anta asit grubu ilaçlar almayınız (talcid, rennie gibi)

 






Bu yazıyı yazan Doktora ulaşım bilgileri:
yusuf akcan muayenehanesi
Prof. Dr. Yusuf AKCAN
Gastroenteroloji Uzm.
Ozel Istanbul Onkoloji Hastanesi
Tel. : 0 530 286 29 80 Tel. : 0 532 652 52 06  

Cevizli Mah. Toros Cad. No : 86 PK:34846 Maltepe / Istanbul
( Gulsuyu Metro duragi karsisi)




İlgili Kelimeler Listesi: ph metre, 24 saat ph monitörizasyonu, reflü hastalığı, reflü
Not: Aşağıdaki linklerden ilgili diğer konuları okuyabilir, mavi linkler hızlı site içi arama yapabilirsiniz
    Giriş    | Tümüne Gözat

Bu Hastalık 36008 kez okunmuştur.
+1 e tıklayarak Gmail de dostlarınıza bu yazıyı tek tıkla gönderebilirsiniz
 
BU KONUDAKİ ANA MAKALELERİ OKU: 

Gastro-özofajiyal Reflü Soru-Cevaplarla
Reflü Hastalığı
Gastroözefageal reflü ve tedavisi
Reflü Cerrahisinde Bilmeniz Gerekenler.
Reflüde Beslenme, Reflü ve Diyet
 
DİĞER İLGİLİ YAZILARI OKU
 ph metre    24 saat ph monitörizasyonu    reflü hastalığı    reflü  
 
 

Bu Sayfayı Arkadaşına Gönder Oda Okusun..    
Adın Soyadın :
   
Arkadaşının Adı Soyadı :
Mail Adresi :
 

 
 
 
 
 
Anasayfa  |   Hastalıklar  |   Üye Doktorlar  |   Hasta Soruları  |   İlaç Rehberi  |   Tıp Sözlüğü  |   Konsültasyonlar  |   Sağlık Haberleri  |   Medikal Hesaplar  |   Güncel Tedaviler  |   Kategorize Hazır Soru-Cevaplar  |   Tanısal Algoritma  |   Reklam  |   İletişim | 

Sponsor Linkler:   
Copyright © Telif hakkı © 2007-2017 Saglikdanis.com
Yasal uyarı: Bu sitede yayınlanan resim, yazı ve diğer uygulamaların her hakkı Akcan Sağlık Hizmetleri. Ltd. Şti. 'ye aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Bu site kişileri sağlık alanında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen kullanıcıya aittir. Siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız. İçeriği izinsiz kullanmak yasaktır